Dags att sålla agnarna från vetet

I morse dök ett inlägg upp på Facebook – en nyhet från SVT om att regeringen ska se över Ungdomsvården. Ett inlägg som fick min sömniga kropp att vakna – denna skärtorsdag. En nyhet som jag väntat och hoppats på. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/uppgifter-regeringen-ska-granska-ungdomsvarden?fbclid=IwAR1lu_hkEkZ1uGIOgPUYnFZEMnagVT9d9RL6C6ehB_3aeEl751h2kUo97si

Under mina 30 år i socialt arbete har jag mött många människor som fått den bästa hjälpen/stödet/bemötandet som gjort en skillnad i deras liv. Jag har också mött människor som beskrivit en känsla av övergrepp, kränkthet som ofta lett till ett förakt mot myndigheter och vuxenvärlden.

Jag har själv haft turen att tidigt få arbeta och lära mig av duktiga socialarbetare som förstod värdet av den goda relationen och bemötande. Människor som förstod kraften i att människor måste få äga sitt egna liv och sin egen förändring. Jag har sedan fortsatt samla på duktiga förebilder och inspiratörer – som alla gör en skillnad för mig – där jag får nya verktyg och förhållningssätt i mitt arbete. I dag har jag ett nätverk med de bästa där jag tankar energi i mitt arbete.

Fältet har förändrats en del sedan jag inledde min bana. För 30 år sedan pratade vi aldrig eller sällan om Ramavtal, Upphandlingar, Evidensbaserad praktik, resultatet på sista rader, fylla platser, tomma sängar, metoder, konkurrenter, omsättning, riskkapitalister… Många av dessa begrepp har bidragit att utveckla vårt fält men också urvattna det. Det är tex bra att vi tänker till kring innehållet i det vi erbjuder – att vi har rätt verktyg och metoder. Jag har också fått göra det mest fantastiska i mitt yrkesliv då jag arbetade i en organisation som ägdes av riskkapitalister. Vi skapade värden för andra – med fokus på ett gott liv och våra ägare såg till så vi fick samarbeta med de bästa i världen för att lyckas med vårt uppdrag. Men jag har också sett på nära håll vid flera tillfällen, i olika sammanhang, privat och offentligt – hur lätt man kan gå vilse – vilse i för vem skull vi är här. För mig är svaret givet – vi kan aldrig vara här för våra ägares skull – varken för riskkapitalister, aktieägare, politiker eller huvudmän. Jag är här för att skapa ett värde för dem som behöver vårt stöd- för de som ibland är de mest sårbara i vårt samhälle.

Finns många fantastiska verksamheter där ute – verksamheter som varje dag skapar skillnad för andra människor. De måste uppmärksammas! Igår hade jag förmånen att handleda ett sådant ställe. Ett ställe där varje individ är i fokus – där lågaffektivt bemötande är en självklarhet, där kompetensen finns och där alla vet varför de går till jobbet varje dag! De gör en skillnad och skapar värde! ??

Det finns också mycket skit (ursäkta ordval) – det är dags att dessa ställen rättar sig i leden eller stänger igen. Vi vill inte ha verksamheter som skadar! Detta gäller så väl privata som offentligt drivna ‼️‼️‼️

Det är lätt att gå vilse – att plötsligt få fokus på fel saker. För egen del har detta hänt när jag tappar kontakten med dem vi finns till för. Jag behöver då mitt nätverk som påminner mig om vägen – som hjälper mig att hitta vilse igen. Jag lovar jag ska påminna dem runt mig som jag ser går vilse.

Ett fokus på lösningar, Empowerment, Motståndskraft, skapa välmående för andra och en fungerande vardag har med åren blivit mina ledstjärnor. Jag har sett att dessa gör skillnad i andra människors liv. Vilka är dina ledord?

Antar att det är brukligt att önska en riktigt glad påsk – denna skärtorsdag – denna häxa beger sig snart mot Blåkulla <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *